,,
Cooperativa agricola este o asociație autonomă de persoane fizice și/sau juridice, constituita în scopul promovării intereselor membrilor cooperatori.
Cooperativa se constituie și funcționează cu un număr de minimum 5 persoane.
Cooperativa trebuie sa aibă cel putin un cenzor titular și un cenzor supleant. Cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat. Nu pot avea calitatea de cenzori membrii cooperativei, salariații cooperativei, precum și soții/soțiile administratorilor și rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.
Capitalul social este de minimum 500 lei pentru cooperativele agricole de gradul 1, de minimum 10.000 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 2 și minimum 50.000 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 3.
Cooperativele agricole de gradul 1 sunt constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau întreprinderi familiale.
Cooperativele agricole de gradul 2 sunt constituite din persoane juridice și/sau persoane fizice, din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Cooperativele agricole de gradul 3 sunt cele constituite din cooperative agricole de gradul 2 care derulează investiții în comun.
Un membru cooperator poate deține maximum 20% din capitalul social al cooperativei.
Documentele necesare înființării sunt:
Documentele se depun la Registrul Comerțului din circumscripția sediului social.
Termenul de eliberare este de 3 zile lucrătoare.