,,
1 min de citit
Obținerea custodiei exclusive

Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si obligatii pe care parintii il au fata de copiii lor minori.

In mod normal, autoritatea parintească se exercita in comun de către ambii părinți, fie ca acestia trăiesc impreuna sau nu. 

Custodia exculsivă se referă la faptul că, autoritatea parinteasca este exercitată de catre un singur părinte, adică acesta va lua singur deciziile cu privire la copil, fiind o excepție de la regula exercitării in comun.

Conform articolului 36 alin. (7) din Legea nr. 272/2004, exista mai multe cauze pentru care instanța poate decide ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte, cum ar fi: alcoolismul, boala psihică, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil, condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane sau de droguri. De asemenea, exista si in Codul Civil o reglementare referitoare la aceasta situație, mai exact art.389. 

Custodia excusiva a copilului se poate obține printr-o hotarare judecatoreasca la solicitarea unuia dintre părinți, daca exista motive întemeiate, in interesul superior al copilului. Custodia exclusiva poate fi solicitată atât în cadrul procesului de divort, dar si separat, dupa ce se încheie procesul de divorț, redactandu-se o cerere de chemare în judecata în acest sens.

Durata procesului pentru autoritatea părintească exclusivă a copilului se stabileste in functie de mai multe criterii, cum ar fi: participarea ambelor parti la proces, pozitiile lor, apelul, efectuarea sau nu a expertizei psihologice etc..

Poate hotari cu privire la custodia exclusiva doar judecatorul din cadrul judecatoriei care se afla la ultimul domiciliu al copilului.

Totodata, chiar daca autoritatea parinteasca se exercita doar de catre unul dintre parinti, nu inseamna ca celalalt parinte nu mai are nicio obligatie fata de copil. Acesta va ramane, de exemplu, obligat sa plateasca pensie de intretinere si, de asemenea, va beneficia de programul de vizita cu minorul.

Chiar daca s-a trecut printr-un proces prin care s-a dispus acordarea de autoritate exclusiva, aceasta decizie este reversibila.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.