,,
Urmare a crizei economice cu care se confrunta Libanul încă din anul 2019, toate băncile din țară au procedat la înghețarea conturilor bancare.
Deși în Liban a existat o serie de procese privind deblocarea conturilor, rezultatul a fost nefavorabil deponenților, toate acțiunile fiind respinse. Însă, persoanele care domiciliază sau au reședința în una dintre tarile Uniunii Europene, au posibilitatea de a debloca conturile și de a transfera fondurile într-un alt cont bancar din țara de domiciliu/reședință. Acest lucru este posibil prin aplicarea legii consumatorului european corelată cu legislația națională, care permit soluționarea procesului în statul de domiciliu/reședință al deponentului.
In ceea ce privește legislația romana, aceasta determina instantele din Romania ca fiind competente sa soluționeze procesele cu băncile din Liban, cu singura condiție ca deponentul sa fie persoana fizica și sa aibă domiciliul/reședința în Romania.
In mai multe tari, atât din cadrul Uniunii Europene cât și din afara acesteia, au fost pronunțate hotărâri prin care băncile din Liban au fost obligate sa transfere fondurile într-un alt cont bancar indicat de deponent. De asemenea, transferul se efectuează în euro/dolari, nu în lira libaneză, care a suferit o depreciere considerabila.
Toate aceste hotărâri reprezinta un precedent în favoarea deponenților, crescând șansele acestora de a obține hotărâri favorabile în instantele din Romania.
Înainte de depunerea acțiunii în instanta, este necesar ca deponentul sa facă dovada imposibilității accesării fondurilor și, de asemenea, sa dețină corespondentă cu banca din Liban prin care i s-a adus la cunoștință ca fondurile sunt blocate și nu pot fi efectuate tranzacții.
Cabinetul nostru asigură consultanță pe tot parcursul procedurii prealabile, precum și în fața instanței de judecată. In prezent, Cabinetul reprezintă clienți ce au conturi blocate la băncile Saradar, Audi, AM si Fransabank.